Boeddhistische studie en beoefening – Jaartraining III
In deze jaartraining Onderzoeken van het ‘zelf’ onderzoek je de kern van de Boeddha’s visie. Zijn diepe inzicht in ‘ervaring’. Je begint dit inzicht in je eigen, dagelijkse, leven te herkennen.
Hierop doet de uitdagende inhoud van deze jaartraining een beroep: we gaan het ‘denkbeeldige zelf’ onderzoeken aan de hand van de zogeheten Abhidharma analyse. We leggen onze aannames en overtuigingen onder de loep, voelen ons vaste geloof in een ‘zelf’ aan de tand en onderzoeken de gevolgen daarvan voor de manier waarop we de dingen ervaren.
Het begrijpen van je geest is de basis
De leringen van de Boeddha – zijn visie op lijden, ontevredenheid, spanning en de oplossing voor onze frustraties – hebben de mind als focus. Ons echte welzijn hangt af van de geest. De kracht van de geest is enorm: je geest kan zijn als een vriend die je helpt en steunt, of als je vijand die simpele ervaringen verandert in frustraties. De belangrijkste stap op het pad naar innerlijke vrijheid is te beseffen dat het begrijpen van je eigen geest de basis is voor dit pad.
We kunnen door training leren te vertrouwen op kennis en ervaring die we al bezitten, waarmee we contact kunnen maken met de Dharma-leringen en ze integreren in ons leven.
Onderzoeken van het ‘zelf’
Wie of wat is dat zelf? Dat vaak eisende ‘ik’, dat je van alles influistert en je ervaring inkleurt. Onbewust van de vaak negatieve gevolgen. In deze jaartraining onderzoek je je ‘zelf’ en ‘jouw’ ervaring aan de hand van klassieke thema’s. We doen dat aan de hand van de zogeheten Abhidharma analyse.
De Abhidharma leringen van de ‘Vier Wetten van Dharma’ motiveren ons de juiste, boeddhistische visie te begrijpen over hoe de dingen in en om ons hen werkelijk zijn, in plaats van de ‘waas’ die we eroverheen leggen. Ons begrip is vervormd door onze misverstanden hierover: de zogeheten ‘Vier Vergissingen’ over ons bestaan, die de basis vormen van onze frustratie, onrust, ons lijden. De Abhidharma wijst de weg naar bevrijding van onze verwarring en waanideeën, met teksten en via herkenning in je eigen ervaring.
Begeleiding
Ans Vos is werkzaam geweest als voorlichter en trainer bij natuurorganisaties. Gaandeweg breidde haar hart voor natuur zich uit naar hart voor de heldere en mooie Dharma. Ze is lid van het bestuur van Nyingma Centrum Nederland en geeft cursussen in Meditatie en Boeddhistische studie en beoefening.


Ineke Smits is opgeleid als cultureel antropoloog. Ze heeft bijna 30 jaar met en voor vluchtelingen gewerkt, als begeleider en later als organisatie-adviseur en als trainer voor VluchtelingenWerk Nederland. Ze is sinds 1995 betrokken bij Nyingma Centrum Nederland en woont en werkt sinds 2011 in het centrum te Amsterdam. Daar is ze co-dean, geeft ze les in Skillful Means en Boeddhistische Studie en Beoefening, coördineert Boeddhisme Online en begeleidt ze de ceremonies.
Programma Onderzoeken van het ‘zelf’
- 8 september 2025 t/m 8 juni 2026 (geen les op 20 okt, 22 dec, 29 dec, 2 feb, 23 feb, 6 april, 20 apr, 27 apr, 25 mei)
- maandagavond van 19.00 – 20.30 uur
- 31 lessen Live in Nyingma Centrum Nederland of Online via Zoom
- 1 weekendretraite Het Levenswiel live in Winterswijk 17-19 april 2026 olv Ans en Ineke
- passe-partout voor 10 maanden Dagstart
- maximaal 15 deelnemers
- Na elke les ontvang je een handout en een link naar de opname van de les.
Al het materiaal is alleen bedoeld voor privé gebruik en dient niet verspreidt te worden.
Kosten: € 585,- of 9 x € 65,- p/m
Praktische informatie
Voor wie is deze jaartraining bedoeld?
Deze jaartraining is toegankelijk voor studenten die de Jaartraining II Mind en De Drie Trainingen hebben afgerond of voor andere studenten met vergelijkbare ervaring. Overleg hierover met de docent is noodzakelijk
Werkvormen
De lessen leggen steeds een accent op het onderzoekend ervaren via: zelfobservatie, contemplatie, meditatie, en beoefening thuis en in het dagelijks leven. Er is ook gelegenheid voor uitwisseling en stellen van vragen. De te lezen teksten worden in vertaling aangeboden.
Literatuur
We maken gebruik van (vertaalde) teksten uit de volgende boeken:
- Ways of Enlightenment, basis Dharma boek van Tarthang Tulku, gebaseerd op de klassieke ‘Khenjug’ van Lama Mipham
- Kum Nye – de betekenis van vreugde, de betekenis van zijn van Tarthang Tulku
- Kalm en Helder van Lama Mipham
Deze titels zijn verkrijgbaar in de Lotus Design Winkel.
Download hier het programma
Vervolgtrainingen in het studieveld Boeddhistische Studie en Beoefening vindt je hier