Onderzoeken van het ‘zelf’

Onderzoeken van het 'zelf' - Onderzoek de kern van je ervaren aan de hand van de leringen van de Boeddha - bij Nyingma Centrum Nederland

Boeddhistische studie en beoefening – Jaartraining III

In deze jaartraining Onderzoeken van het ‘zelf’ maak je kennis met het hart van de visie van de Boeddha op ‘ervaring’. Je leert deze te herkennen in je eigen, dagelijkse leven.

Hierop doet de uitdagende inhoud van deze jaartraining een beroep: we gaan het ‘denkbeeldige zelf’ onderzoeken aan de hand van de zogeheten Abhidharma analyse. We leggen onze aannames en overtuigingen onder de loep, voelen ons vaste geloof in een ‘zelf’ aan de tand en onderzoeken de gevolgen daarvan voor de manier waarop we de dingen ervaren.

Het begrijpen van je geest is de basis

De leringen van de Boeddha – zijn visie op lijden en de oplossing voor onze frustraties – hebben alle gemeen dat ze een focus hebben op de mind, de geest.

Ons echte welzijn hangt af van de geest. De kracht van de geest is onmiskenbaar: je geest kan zijn als een vriend die je helpt en steunt, of als vijand die simpele ervaringen verandert in frustraties. De belangrijkste stap op het pad naar innerlijke vrijheid is te beseffen dat het begrijpen van je eigen geest de basis is voor dit pad.

We kunnen leren erop te vertrouwen dat we al de kennis en ervaring bezitten, die nodig is om onze houding en actie met elkaar te verbinden. Die kennis en ervaring stellen ons in staat om contact te maken met de Dharma-leringen en ze te integreren in ons leven.

Onderzoeken van het ‘zelf’

In deze jaartraining onderzoek je je ‘zelf’ en ‘jouw’ ervaring aan de hand van klassieke thema’s. We doen dat aan de hand van de zogeheten Abhidharma analyse.

De Abhidharma leringen van de ‘Vier Wetten van Dharma’ motiveren ons de juiste, boeddhistische visie te begrijpen over de ware aard van het bestaan en de ervaring. Ons begrip is vervormd door onze misverstanden hierover: de ‘Vier Vergissingen/Fouten’, de basis van onze frustratie, onrust, ons lijden. De Abhidharma wijst de weg naar bevrijding van onze verwarring en waanideeën.


Begeleiding

Ans Vos is werkzaam geweest als voorlichter en trainer bij natuurorganisaties. Gaandeweg breidde haar hart voor natuur zich uit naar hart voor de heldere en mooie Dharma. Ze is lid van het bestuur van Nyingma Centrum Nederland en geeft cursussen in Meditatie en Boeddhistische studie en beoefening.


Programma Onderzoeken van het ‘zelf’

  • 7 september 2023 t/m 30 mei 2024
  • donderdagavond van 19.00 – 20.30 uur
  • 30 lessen online
  • 1 workshop live op zaterdagmiddag 14 okt van 13.30-16.30 uur
  • maximaal 15 deelnemers

Kosten: € 395,- of 9 x € 44,- p/m

Praktische informatie

Voor wie is deze jaartraining bedoeld?

Deze jaartraining is toegankelijk voor studenten die de Jaartraining II Mind en De Drie Trainingen hebben afgerond of voor andere gevorderde studenten met vergelijkbare ervaring na overleg met de docent.

Werkvormen

De lessen leggen steeds een accent op het onderzoekend ervaren via: zelfobservatie, contemplatie, meditatie, en beoefening thuis en in het dagelijks leven. Er is ook gelegenheid voor uitwisseling en stellen van vragen. De te lezen teksten worden in vertaling aangeboden.

Literatuur

We maken gebruik van (vertaalde) teksten uit de volgende boeken:

Deze titels zijn verkrijgbaar in de Lotus Design Winkel.


Programma Boeddhistische Studie en Beoefening Jaartraining III
Onderzoeken van het ‘zelf’

“Abhidharma studie is training in wijsheid,
die zich ontwikkelt door observeren, analyseren en
doordringen van de ware aard van ervaring.”

Ways of Enlightenment p 128

  • Les 1 Introductie en Open les – 7 sept
  • Les 2 De Eerste Vergissing14 sept
    De betekenis voor onze levens van de Eerste Wet van Dharma: Alles wat samengesteld is, is vergankelijk. We maken de fout wat vergankelijk is te zien als permanent. Vergankelijkheid is ook goed nieuws.
  • Les 3 De Tweede Vergissing 21 sept
    De betekenis voor onze levens van De Tweede Wet van Dharma: Alles wat samengesteld is lijden, alle emoties zijn lijden. We maken de fout wat vol lijden is, te zien als een bron van geluk. Een andere, openende kijk op emoties.
  • Les 4 De Naïeve Geest28 sept
    De Derde Vergissing: We maken de fout wat onzuiver is, te zien als zuiver. Kunnen we zien dat dingen, ideeën, gedachten altijd een zekere onzuivere kant hebben die we normaal negeren? Wat is het tegengif voor die naïeve geest?
  • Les 5 Wat is dat onbetwiste ‘zelf’ ?5 okt
    De Vierde Vergissing: We maken de fout wat geen zelf is, te zien als zelf . Wat is eigenlijk dat onbetwiste, boven elke twijfel verheven ‘ik’?

    (geen les op 12 okt ivm workshop op zaterdagmiddag 14 okt)

    Workshop Analyse van het ‘zelf’14 okt live 13.30 – 16.30 uur
    De Derde Wet van Dharma: Alle dingen zijn zonder een zelf.
    De 10 topics van tegengif voor het geloof in een zelf.

De volgende lessen gaan over vier van deze topics die elk op eigen wijze een ‘tegengif’ zijn voor het vaste geloof in een zelf, via de Skanda’s, Dhatu’s, Ayatana’s en de Twaalf Schakels van Ontstaan.

  • Les 6 De Skanda’s – Introductie – 19 okt
    Skanda’s betekent ‘hoopjes’. De analyse via de skanda’s laat zien dat je ervaring geen enkelvoudige eenheid is, maar samengesteld is uit vijf ‘hoopjes’: vorm/lichaam, gevoelens, perceptie, motiverende factoren en bewustzijn. Samen vormen ze het ‘lichaam van ervaring’, de basis voor lijden dat in beslag wordt genomen, toegeëigend, ingebeeld, aan vast gehouden, en in wordt geloofd als een zelf.

(herfstvakantie)

  • Les 7, 8, 9 Skanda van Vorm, Lichaam en Zintuigen2 nov, 9 nov, 16 nov
  • Les 10, 11, 12 Skanda van Gevoelens23 nov, 30 nov, 7 dec
  • Les 13, 14 Skanda van Perceptie14 dec, (kerstvakantie), 11 jan
  • Les 15, 16 Skanda van Motiverende Krachten18 jan, (Longchenpa), 1 febr
  • Les 17, 18, 19 Skanda van Bewustzijn8 febr, 15 febr, (voorjaarsvakantie), 29 febr
  • Les 20, 21 De Twee Paden 7 mrt, 14 mrt
  • Les 22, 23, 24 Dhatu’s en Ayatana’s, tegengif voor geloof in een zelf als de oorzaak en als degene die ervaart 21 mrt, 28 mrt, 4 apr
  • Les 25, 26, 27, 28 De 12 Schakels van Ontstaan, tegengif voor geloof in een zelf als de schepper 11 apr, 18 apr, 25 apr, (meivakantie + hemelvaartsdag), 16 mei
  • Les 29 ‘Inter-zijn’ en ‘Leegte’23 mei
  • Les 30 Afsluiting jaartraining 3: Wijsheid en Compassie30 mei

Vervolgtrainingen in het studieveld Boeddhistische Studie en Beoefening vindt je hier