Omgaan met tegenslag en pijn | Workshop meditatie | 26 april ’25

Live & online workshop van 3 uur

Tegenslag en pijn kennen we in allerlei vormen. Soms in verband met gebeurtenissen buiten ons, maar vaak ook innerlijk als angsten, verdriet of gefrustreerde verwachtingen. En daar willen we vanaf, elk mens heeft de wens te leven zonder pijn. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

We hoeven de moeilijkheden niet weg te drukken, niet ons best te doen om ons erbij neer te leggen. Het enige wat we kunnen doen is ze voelen en toestaan dat het er is. Moeilijkheden zijn vervelend maar vaak geeft onze verwachting dat deze moeilijkheden er niet mogen zijn er nog een extra laag spanning aan.

Diepe ontspanning en een ruimer gewaarzijn helpt je bij moeilijke situaties stil te staan, ze volledig te voelen, en door te gaan met een lichter en wijder perspectief. Confrontatie met tegenslag en pijn biedt ons mogelijkheden om onze kennis te vergroten.

Het wegdrukken van een emotie is als het tegen de muur gooien van een rubberbal – hoe meer energie je erin stopt, hoe harder hij terugkomt.
Uit Verborgen vrijheid blz. 12 door Tarthang Tulku

Naarmate we meer open worden, ervaren we een gevoel van bevrijding en kan de energie vrij door ons heen stromen.
Uit Leven in evenwicht blz. 79 door Tarthang Tulku

Begeleiding: Iris van den Ende en staf

Iris van der Ende volgt al een aantal jaar cursussen bij het Nyingma Centrum Nederland. Waar mediteren vanuit haar jeugd een rare bijklank had, gaf het haar al snel een nieuw gevoel doordat het je op een andere manier leert kijken naar wat je meemaakt. Inmiddels is het voor Iris uitgegroeid tot iets heel dierbaars naast haar werk als theatermaker en harpdocent in het dagelijks leven.

Kosten: € 35,-. Nyingma cursisten betalen € 25,-.


Themaworkshops meditatie

Deze workshop maakt deel uit van een serie van 6 Themaworkshops meditatie.

De workshops kennen een inhoudelijke opbouw, zodat je je meditatie steeds verder verdiept, maar ze kunnen ook prima los van elkaar gevolgd worden.

Praktische informatie

Duur van de workshops
De workshops zijn altijd van 10.00 – 13.00 uur

Voor wie zijn de workshops geschikt?
Deelname staat open voor iedereen, zowel beginners als gevorderden.

Werkvormen
De workshop begint met een korte inleiding op het thema. Verder werken we met begeleide zit- en loopmeditatie, visualisatie, Kum Nye- en mindfulness-oefeningen en mantra.

In de loop van de workshop krijg je de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en om eventuele vragen te stellen.

Halverwege de workshop is er een stille pauze van circa 20 minuten, zodat je een kopje thee kunt drinken met wat lekkers.

Hoe bereid ik me voor?
Draag in de workshop bij voorkeur comfortabele, loszittende kleding. Een notitieboekje en pen kunnen handig zijn om eventuele inzichten op te tekenen.