Live & online | Start 9 januari ’25
De transformerende kracht van gebed aanboren
In de korte cursus De kracht van vertrouwen en gebed onderzoeken we vertrouwen en gebed als directe ingang naar wie we ten diepste zijn.
De cursus vormt het tweede deel van de jaartraining Vertrouwen en Toevlucht, het vierde niveau in Boeddhistische Studie en Beoefening. Deze cursus kan onafhankelijk van de jaartraining worden gevolgd door iedereen met ervaring in meditatie en zelfobservatie.
“Vertrouwen dat de vooruitgang in de beoefening van Dharma ondersteunt, is standvastig, vrij van steeds veranderende voor- en afkeuren. Het opent voor wat waar is zonder verwachtingen en voorwaarden.Voor de angstige, twijfelende geest die ‘zijn eigen gang’ wil gaan, lijkt het opgeven van verwachtingen en voorwaarden een volkomen irrationele keuze en een onmogelijk risico om de persoonlijke identiteit en controle te verliezen. De angst voor verlies die twijfel aanmoedigt, is gebaseerd op het een gevoel van zelf dat volgens de Dharma een illusie is.”
Tarthang Tulku, Ways of Enlightenment
Waar vertrouw ik op?
In deze cursus beginnen we met bij onszelf onderzoeken waar we in ons dagelijks leven meestal op vertrouwen en reflecteren we vervolgens op wat vertrouwen in de Dharma betekent. We kunnen ervaren dat vertrouwen in Dharma en vertrouwen in onszelf ongescheiden zijn. Vertrouwen in onze ware natuur en vertrouwen in echte kennis zijn één. Vervolgens gaan we stapsgewijs kennismaken met de betekenis van gebed op het boeddhistische pad.
Gebed
Gebed is een direct uitreiken naar onze ware natuur, een directe verbinding. Het beeld van gebed is misschien dat we toegang krijgen tot “iets anders dan wijzelf”, of iets “buiten onszelf”. Maar gebed betekent hier dat we ons openen, dat we de belemmeringen weghalen die onze ware natuur bedekken.
Vier vragen
Om die toegang te krijgen stellen we onszelf vier vragen:
- Hoe zie ik mezelf?
De manier waarop je naar jezelf kijkt, je zelfbeelden, zijn van invloed op de manier waarop je de wereld waarneemt. De Dharma leert ons anders kijken naar problemen en de oorzaak van problemen. We kunnen leren de kracht van onze geest aan te wenden om onze problemen te transformeren. - Hoe zie ik het heilige?
We reflecteren op wat voor ons heilig is. En op contact met de ervaring ervan. We leren hoe bepaalde afbeeldingen en voorwerpen als een spiegel kunnen fungeren voor spirituele kwaliteiten die inherent zijn aan ons wezen. - Hoe nodig ik zegeningen uit?
Gebed opent de poort naar een hoger bewustzijn, waar we voorbij alle vormen gaan. We doen twee krachtige beoefeningen die zegeningen uitnodigen. - Hoe ontvang ik zegeningen?
Om zegeningen te ontvangen laten we negatieve zelfbeelden los. We doen een beoefening die je direct in het ‘veld’ van zegeningen plaatst.
Hoe we de mogelijkheid van intimiteit of de verwantschap met iets groters ook zien, we reiken uit naar dat wezen of die manier van zijn, verlangend om het onzegbare aan te raken, om in de aanwezigheid van het heilige te zijn, om eenheid met universeel ‘zijn’ te realiseren, of eenvoudig de ongelooflijke gelukzaligheid te proeven van overgave aan wat ons voorbij ons beperkte besef van zelf voert. Dit uitreiken naar iets dat aan ons verwant is, maar veel groter, is de kern van gebed.
Tarthang Tulku – Practices on the Buddhist Path
Schrijf je in voor de cursus De kracht van vertrouwen en gebed
- 9 januari t/m 6 februari 2025
- Donderdagavond van 19.00 – 20.30 uur
- 5 lessen
- Live & online
- Maximaal 20 deelnemers
Kosten: € 75,-
Begeleiding
Ineke Smits is opgeleid als cultureel antropoloog. Ze heeft bijna 30 jaar met en voor vluchtelingen gewerkt, als begeleider en later als organisatie-adviseur en als trainer voor VluchtelingenWerk Nederland. Ze is sinds 1995 betrokken bij Nyingma Centrum Nederland en woont en werkt sinds 2011 in het centrum te Amsterdam. Daar is ze co-dean, geeft ze les in Skillful Means en Boeddhistische Studie en Beoefening, coördineert Boeddhisme Online en begeleidt ze de ceremonies.
Praktische informatie
Voor wie?
Deze cursus De kracht van vertrouwen en gebed staat open voor alle studenten met enige ervaring in meditatie en zelfobservatie.
Werkvormen
De lessen bestaan uit reflecties, zelfobservatie-oefeningen, visualisaties, mantra en gebeden. Er wordt (beperkt) uitgewisseld. Ten slotte krijg je wekelijks oefeningen mee voor toepassing in je dagelijks leven.
Literatuur
In de lessen maken we gebruik van hoofdstukken uit de volgende boeken van Tarthang Tulku. Indien op voorraad te koop in de Lotus Design Winkel:
- Ways of Enlightenment;
- Practices on the Buddhist Path
- Teachings from the Heart
Relevante teksten worden uitgereikt in werkvertaling.