Online | Start 6 januari 2025
Je echt fijn voelen
Je wilt voor anderen zorgen. Altijd. Op elke manier die nodig is.
Maar zorg je ook wel goed voor jezelf? En hoe doe je dat?
Wanneer was de laatste keer dat je even echt zorgzaam naar jezelf toe was? Dat je de tijd nam om even echt te ontspannen? Dat je het jezelf gunde om iets te doen wat je een fijn gevoel geeft?
We denken misschien dat bewust tijd voor onszelf nemen egoïstisch is. Het tegendeel is waar.
Doel van deze cursus: je leert wat er in de weg zit om je echt fijn te voelen.
Spreekt dit je aan? Schrijf je dan nu in voor deze cursus.
“Als we goed voor onszelf willen zorgen wordt ons vermogen om voor anderen te zorgen groter, aangezien ons hart dan al openstaat voor de warmte van alles wat kostbaar is in ieder van ons. Als we leren ons hart te openen voor alle wezens, inclusief onszelf, wordt ons vermogen tot zorgzaamheid sterker.”
– Tarthang Tulku in het boek Caring
Alles begint met zelfzorg
Het is het veel herhaalde verhaal van het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als je niet eerst je eigen masker opzet, kan je de persoon naast je ook niet helpen. Als je niet eerst voor jezelf zorgt, komt er een moment dat je er ook niet voor anderen kan zijn.
De beste manier om voor anderen te zorgen, is om eerst voor jezelf te zorgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De manier die je gewend bent is misschien niet de enige manier. Caring, zorgen voor jezelf, gaat ook over vriendschap, aandacht en waardering voor jezelf
Als je namelijk leert om echt voor jezelf te zorgen, zal je het beste in jezelf naar boven halen, wat ervoor zorgt dat je…
…anders, en nog beter, voor je omgeving gaat zorgen
…het voorbeeld geeft en anderen inspireert om ook zorgzaam te zijn naar zichzelf toe, waardoor er een rimpelbeweging ontstaat.
Met zorg komen lichaam en geest, hart en hoofd, in evenwicht.
– Tarthang Tulku in Caring
Zelfzorg ervaren in je dagelijks leven
In deze cursus van 13 lessen ontdek je een nieuwe manier van zorgen voor jezelf waarbij je op een vriendelijke en ondersteunende manier met jezelf omgaat.
Tussen de lessen door zal je jezelf tegenkomen als je oefent met zorg voor jezelf in alledaagse situaties. Denk aan alle stress, frustraties en andere zaken waar je waarschijnlijk niet aan toe komt, omdat je druk bent met voor anderen te zorgen. Door juist hier te oefenen in zorg voor jezelf krijg je:
- Meer vreugde.
- Meer balans.
- Meer zorgzaamheid in je leven.
Het is belangrijk dat je dit niet alleen begrijpt, maar ook echt ervaart. Daarom werken we in deze cursus op een ervaringsgerichte manier met:
- Begeleide meditaties.
- Kum Nye oefeningen
- Interactieve reflectie-oefeningen gebaseerd op situaties uit het dagelijks leven.
Op die manier zal je vanuit de theorie daadwerkelijke verandering in je dagelijks leven ervaren. Caring is namelijk een pad dat zich spontaan opent – als je maar begint – en zal net als een bloem vanzelf groeien.
Gun jezelf dus even een moment van caring voor jezelf en schrijf je in voor deze cursus.
Schrijf je in voor de online Cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen
- maandagavond 19.30 – 21.00 uur
- 13 online lessen
- 6 januari t/m 7 april 2025 (geen les op 17 februari)
- minimaal 7 en maximaal 16 deelnemers
Kosten Cursus Caring 1: Zelfzorg Ontwikkelen: € 145,-
Caring is een nieuw studiepad – gebaseerd op het gelijknamige boek van Tarthang Tulku – en gaat over liefdevolle zorgzaamheid, voor jezelf en voor de wereld om ons heen.
Zorg jij altijd voor anderen?
Misschien ben je zelfs werkzaam in de zorg.
Maar neem je ook wel tijd om eens echt voor jezelf te zorgen?
En hoe doe je dat eigenlijk?
Gezond eten, genoeg slaap, is dat het? Of is er misschien meer?
Begeleiding
Iris van der Ende werd opgeleid als actice en harpiste en is sinds een aantal jaar verbonden aan Nyingma Centrum Nederland. Ze begeleidt er de themaworkshops meditatie en begeleidde ook de jongerencursus ‘Innerlijke vrijheid’. Recent volgde ze ook de training tot Caring instructeur. Caring geeft een intieme relatie tot jezelf en leert je om vanuit ‘het geven om’ te kijken naar de moeilijkheden van het leven. Iris kijkt er naar uit om samen met Merel de cursus Caring te begeleiden.
Merel Jongejan kwam na verschillende Vipassana retraites bij het Nyingma centrum terecht. Voor haar is zelfzorg verbonden met de natuur, vanwege de waarde van de afwisseling in het dagelijkse leven met natuur en stilte Merel geeft online les vanuit Ooij en is naast mama ook acupuncturist.
Programma cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen
- Week 1: Waarom Caring, zorgzaamheid?
- Week 2: Waarom zorgzaamheid te maken heeft met herkomst
- Week 3: Belemmeringen om goed voor jezelf te zorgen
- Week 4: Mededogen met jezelf
- Week 5: Vriendschap sluiten met jezelf
- Week 6: Waardering voor je belichaming
- Week 7: Een basisgewaarzijn cultiveren
- Week 8: Onze gemeenschappelijke situatie als mens
- Week 9: Je innerlijke team van zorgzaamheid
- Week 10: Voldoening ontwikkelen
- Week 11: Zorgzaamheid als een nieuwe manier van zijn
- Week 12: Je vroegtijdig waarschuwingssysteem
- Week 13: Reflecties en vervolg
Praktische informatie
Voor wie?
De Cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen is geschikt voor voor iedereen die beter voor zichzelf en anderen wil leren zorgen. Speciale voorkennis is niet vereist.
Literatuur
De Cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen is gebaseerd op het boek Caring van Tarthang Tulku. Caring is in Nederlandse vertaling te koop in onze Lotus Design Winkel.
Aanschaf van het boek is noodzakelijk.
Vervolgcursus
Cursus Caring 1: Zelfzorg ontwikkelen is de eerste cursus van het Caring-programma. Na deze cursus ben je van harte welkom om door te stromen in de vervolgcursussen, bijvoorbeeld cursus Caring voor emoties.